Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Οι Φ/Β εγκαταστάσεις παγκοσμίως θα φτάσουν τα 24GW το 2011

Σύμφωνα με έκθεση της IMS Research, οι Φ/Β εγκαταστάσεις παγκοσμίως θα φτάσουν τα 24GW μέχρι το τέλος του 2011. Η έκθεση διαπίστωσε ότι, παρά το σχετικά αδύναμο ξεκίνημα της χρονιάς, οι εγκαταστάσεις θα αυξηθούν κατά 24% το 2011, φτάνοντας τα 24GW, από τα 19GW του 2010.  
Οι Φ/Β εγκαταστάσεις παγκοσμίως θα φτάσουν τα 24GW το 2011 Σύμφωνα με έκθεση της IMS Research, οι Φ/Β εγκαταστάσεις παγκοσμίως θα φτάσουν τα 24GW μέχρι το τέλος του 2011. Η έκθεση διαπίστωσε ότι, παρά το σχετικά αδύναμο ξεκίνημα της χρονιάς, οι εγκαταστάσεις θα αυξηθούν κατά 24% το 2011, φτάνοντας τα 24GW, από τα 19GW του 2010. H Q411 Demand Database της IMS Research, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, δείχνει ότι οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών υπερέβησαν τα 8 GW κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 και θα φθάσει 15 GW το δεύτερο εξάμηνο επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη ανάλυσης της αγοράς της εταιρείας στις αρχές του έτους. Ωστόσο, αν και οι εγκαταστάσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά, αυτό δεν μεταφράζεται αναγκαστικά σε αύξηση της ζήτησης για φωτοβολταϊκά εξαρτήματα λόγω των υψηλών αποθεματικών επιπέδων.

«Παρά τον σχεδόν διπλασιασμό τών εγκαταστάσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με το πρώτο, οι περισσότεροι προμηθευτές δεν βλέπουν καμία σημαντική άνοδο των παραγγελιών. Αυτό είναι αποτέλεσμα των υψηλών αποθεματικών επιπέδων, με τους πελάτες να εγκαθιστούν ήδη αγορασμένους συλλέκτες και μετατροπείς» , εξήγησε ο κ. Ash Sharma, Ανώτερος Διευθυντής Έρευνας για τα φωτοβολταϊκά.

Top 10 αγορές το 2011
Οι ενημερωμένες κατατάξεις της έκθεσης αποκαλύπτουν επίσης ότι, ενώ η εταιρεία ερευνών διατηρεί την προηγούμενη πρόβλεψή της, ότι μόνο τέσσερις από τις 10 πρώτες αγορές για το 2011 θα είναι ευρωπαϊκές, τώρα προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μια από αυτές. «Παρά την εγκατάσταση μόλις 45MW το περασμένο έτος, το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να εγκαταστήσει περισσότερα από 500 MW το 2011 και να γίνει η 8η μεγαλύτερη αγορά φωτοβολταϊκών. Τα ελκυστικά κίνητρα βοήθησαν να δοθεί ώθηση στην αγορά, αλλά η τροποποίηση αυτή των τελών κατά τη διάρκεια του έτους για να προληφθούν μεγάλης κλίμακας έργα και οι ξαφνικές περικοπές που προτάθηκαν για το Δεκέμβριο, έχουν δημιουργήσει αύξηση της ζήτησης», εξήγησε ο κ. Sharma.

Η εταιρεία ερευνών προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για φέτος, ενώ η Κίνα θα βρίσκεται στην τέταρτη θέση. «Τα ποσοστά εγκατάστασης στην Κίνα έχουν εκτοξευθεί από την εισαγωγή των επαρχιακών και των εθνικών feed-in tariffs. Οι εγκαταστάσεις στην Κίνα θα μπορούσαν να φθάσουν τα 2,5 GW φέτος, με την IMS Research να προβλέπει περίπου τα 1,9 GW να είναι πιο πιθανά», κατέληξε ο κ. Sharma.

Top 10 αγορές φωτοβολταϊκών το 2011

Πηγή