Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

βασικές εναλλακτικές επιλογές θέρμανσης


Ας δούμε τις βασικές εναλλακτικές επιλογές θέρμανσης που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, πέραν από τη χρήση του πετρελαίου. Σύντομα θα σας ενημερώσουμε και για πιο σύγχρονες και πρωτοποριακές μορφές θέρμανσης που παρουσιάζονται τον τελευταίο διάστημα.

Φυσικό αέριο: Είναι ακόμα φθηνότερο

Με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, η συγκεκριμένη μορφή θέρμανσης έχει αυξημένο κόστος της τάξης του 15%, αλλά παρ’ όλα αυτά παραμένει αισθητά πιο φθηνό από το πετρέλαιο. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, ότι μέσα στο 2011, έγινε ρεκόρ συνδέσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η τιμή του κυβικού μέτρου (με ενεργειακή απόδοση όσο ένα λίτρο πετρέλαιο) βρίσκεται στο 0,72 με 0,74 ευρώ.

Καυσόξυλα: Θέρμανση με ξύλο

Μεγάλη ανάπτυξη παρατηρείτε στα ενεργειακά τζάκια που πολλές φορές συνοδεύονται από μπόιλερ, που ζεσταίνει νερό και το προωθεί στα καλοριφέρ. Η συγκεκριμένη μορφή ενέργειας ενδείκνυται για μονοκατοικίες και σπίτια στην επαρχία. Να σημειώσουμε ότι έχουν αυξηθεί οι εταιρίες που εμπορεύονται καυσόξυλα, το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ένας τόνος καυσόξυλα κοστίζει από 80 έως 120 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο του ξύλου, το μέγεθος της παραγγελίας καθώς και την απόσταση που πρέπει να διανυθεί για την μεταφορά του.

Κλιματιστικό: Το ρεύμα αντέχει

Είναι αρκετά τα νοικοκυριά που σταματάνε να χρησιμοποιούν το πετρέλαιο και στρέφονται προς τα κλιματιστικά, ή χρησιμοποιούν και τα δύο ώστε να μειωθεί κάπως το κόστος της θέρμανσης.
Για ένα μέσο σπίτι 100τ.μ. το κόστος εγκατάστασης καλών κλιματιστικών ενεργειακής κλάσης Α, τύπου Inverter δεν ξεπερνάει τα 2.000 ευρώ, ενώ το κόστος του ρεύματος για τη θέρμανση για έναν χειμώνα κατά μέσο όρο θα βρίσκεται στα 500 ευρώ.

Πέλετ: Κερδίζει συνεχώς έδαφος

Η χρήστη του πέλετ (βιομάζα) κερδίζει συνεχώς έδαφος, και μάλιστα μετά την άρση της απαγόρευσης για χρήση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Τα πέλετ παράγονται από διάφορα κατάλοιπα αγροτικών καλλιεργειών, πριονίδια κ.λ.π. και έχουν την μισή θερμική απόδοση του πετρελαίου, ενώ προσοχή πρέπει να δείξετε σε κάποια που είναι πιο φθηνά (με διάφορες άλλες προσμίξεις), αλλά έχουν χαμηλότερη απόδοση.
Το κόστος των πέλετ βρίσκεται στα περίπου 250 ευρώ ο τόνος, οπότε ένα σπίτι που χρειάζεται 3 τόνους πετρελαίου (2850 ευρώ με 0,95 ευρώ ανά λίτρο) θα χρειαστεί 6 τόνους πέλετ (περίπου 1500 ευρώ).
Υπάρχοντες λέβητες μπορούν να μετατραπούν σε λέβητες πέλετ, με κόστος όχι πάνω από 3.000 ευρώ, ενώ καινούργιοι λέβητες κοστίζουν από 4.000 έως και 10.000 ευρώ.
πηγή