Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

τακτοποίηση αυθαιρέτων


 Αμείλικτο θα είναι το ΥΠΕΚΑ σε όσους προσκόμισαν πλαστά έγγραφα προσπαθώντας να επωφεληθούν από τον νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, αφού όπως τόνισε ο υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τον απολογισμό των δράσεων του υπουργείου, έγινε σαφές ότι το ΥΠΕΚΑ θα είναι αμείλικτο απέναντί στους παραβάτες.
Όπως τόνισε για το θέμα ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η ανταπόκριση για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων είναι πολύ ικανοποιητική, αφού τα έσοδα από το μέτρο στα ταμεία του κράτους υπολογίζονται σε δύο δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2012, ενώ τα ήδη καταβληθέντα ποσά ανέρχονται σε 160 εκατομμύρια ευρώ.
Επισήμανε δε, τη δημιουργία νέων μηχανισμών ελέγχου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θα συνεχίσουμε με όλες τις περιοχές της χώρας ειδικά σχέδια δράσης και ειδικότερα σε περιοχές υψηλής οικιστικής πίεσης, όπως έγινε στη Σαντορίνη και τη Μύκονο», όπου όπως αποκάλυψε η Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη, ο επικεφαλής της πολεοδομίας του νησιού διώκεται με εισαγγελική εντολή για παράνομη τακτοποίηση αυθαιρέτων της ιδιοκτησίας του.
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, εν αναμονή των διαβουλεύσεων επί της απόφασης της επιτροπής αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία έχουν «παγώσει» οι αιτήσεις τακτοποίησης με ιδιωτικά έγγραφα, αν και έχουν εγκριθεί και έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των αυθαιρέτων από πλευράς υπουργείου, πρόθεση της ηγεσίας είναι η απόφαση να εφαρμοστεί «από τούδε και στο εξής» όπως τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ν. Σηφουνάκης.
Αναφερόμενος στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, ο κ. Σηφουνάκης δήλωσε ότι πρόκειται να ενταχθούν σε αυτό και να υλοποιηθούν επεκτάσεις αυτοκινητοδρόμων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα «είχαν παγώσει», όπως η σύνδεση του αεροδρομίου με το Ελληνικό, μέσω της γέφυρας της Αργυρούπολης.
Αναλυτικότερα, σε σχέση με τον απολογισμό του ΥΠΕΚΑ για δράσεις που αφορούν το περιβάλλον, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για περιβαλλοντική αδειοδότηση, στην επίσπευση αδειοδότησης επενδυτικών σχεδίων στη λογική της βιώσιμης ανάπτυξης και έκανε λόγο για διπλασιασμό του ρυθμού των αποφάσεων από τον Ιούνιο 2011.
Μίλησε επίσης για «ποινική προστασία του περιβάλλοντος» ειδικότερα σε περιοχές όπως ο Ασωπός και το Θριάσιο.
Σε σχέση με τη διαχείριση αποβλήτων, έχουν ήδη γίνει 114 έλεγχοι ΧΑΔΑ, και έχουν αποκατασταθεί οι 72 από τους 90 ενεργούς, ενώ μετά την ψήφιση του νόμου για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας αποβλήτων, υλοποιούνται έργα ΠΕΣΔΑ με προκήρυξη έργων σύγχρονων δομών.
Σχετικά με την ανακύκλωση, σε εξέλιξη βρίσκεται ανοιχτός διάλογος με αρμόδιους φορείς, ενώ σε εξέλιξη είναι και σχέδιο ΚΥΑ για τα νοσοκομειακά απόβλητα, απόφαση η οποία όπως εκτίμησε ο κ. Παπακωνσταντίνου «την επόμενη εβδομάδα θα έχει υπογραφεί».
Επίσης αναφορά έγινε και στην αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού θορύβου «ζήτημα σημαντικό για πυκνοκατοικημένες περιοχές και νησιά» όπως το χαρακτήρισε.
Σε σχέση με τη βιοποικιλότητα, ο υπουργός μίλησε για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία της και στην αντιμετώπιση προβλημάτων στη λειτουργία των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.
Αριθμώντας δράσεις για τα δάση, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στους δασικούς χάρτες, στον εκσυγχρονισμό και την κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας, αλλά και στην αντιπυρική προστασία.
Για τους υδατικούς πόρους, μίλησε για ένταξη ΕΠΠΕΡΑΑ έργων αποχέτευσης, επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης λυμάτων, ύδρευσης και εξοικονόμησης υδάτων, όπως επίσης και για τη δημιουργία εθνικού δικτύου παρακολούθησης υδάτων από τον Μάρτιο 2012 και την εφαρμογή θαλάσσιας στρατηγικής.
Σε σχέση με το κτηματολόγιο, ο υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για «έργο για το οποίο η χώρα είναι έκθετη για τις καθυστερήσεις δεκαετιών» και ανέφερε την προκήρυξη διαγωνισμών κτηματογράφησης 7 εκ δικαιωμάτων, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 35 εκ. στρέμματα, σε συνεργασία με το Ολλανδικό Κτηματολόγιο.
Τέλος, μιλώντας για την αναβάθμιση της λειτουργίας και των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι ο στόχος είναι η μεταστέγασή του από 20 κτίρια σε ένα με εξοικονόμηση της τάξης του 70%, όπως επίσης και η συγχώνευση εποπτευόμενων φορέων.
Πηγή: www.iefimerida.gr