Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει ξεχωριστή συλλογή των υπολειμμάτων τροφίμων


food-wasteΈρευνα που διεξήχθη από Τμήμα Περιβάλλοντος, Τροφών και Επαρχιακών Υποθέσεων (UK's Defra), στις οποίες ηγήθηκε η Brook Lyndhurst, το Resource Recovery Forum και το Waste Watch, έδειξε ότι το 78% του κοινού υποστηρίζει την ιδέα της ξεχωριστής συλλογής υπολειμμάτων τροφίμων. Δημοσκόπηση σε 4.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα έδειξε, επίσης, ότι τα δύο τρίτα των ερωτώμενων είπαν ότι χρησιμοποιούν τέτοιες υπηρεσίες και το 92% θεωρεί ότι είναι εύκολες στη χρήση.

Ο στόχος της έρευνας ήταν να διαλευκάνει:
  • Πως ανταποκρίνονται τα νοικοκυριά στην παροχή υπηρεσιών συλλογής υπολειμμάτων τροφίμων
  • Πως μεταβάλλεται η ανταπόκρισή τους στις διάφορες δημογραφικές ομάδες και κτηριακές ιδιαιτερότητες
  • Πως ο σχεδιασμός της υπηρεσίας επηρεάζει τη συμπεριφορά
  • Ποια είναι τα εμπόδια που περιορίζουν τη συμμετοχή και πρέπει να στοχευθούν μέσω της επικοινωνίας
  • Τα μαθήματα από υπάρχουσες πρακτικές στο Η.Β. και αλλού.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πολύ θετικά κι έδειξαν ότι τα αποτελεσματικά προγράμματα συλλογής υπολειμμάτων τροφίμων δημιουργούν και υψηλά ποσοστά συμμετοχής εκτρέποντας 20-50% των παραγόμενων ποσοτήτων.
Ο Γραμματέας Περιβάλλοντος Hilary Benn ανακοίνωσε πέρσι ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος, Τροφών και Επαρχιακών Υποθέσεων (Defra) εξέτασε το ενδεχόμενο της πιθανής απαγόρευσης ταφής, σε ΧΥΤΑ, των υπολειμμάτων τροφίμων. Σχολιάζοντας την έρευνα, ο κύριος Benn είπε:
«Η τελευταία μας έρευνα είναι πολύ ενθαρρυντική καθώς δείχνει ότι η ξεχωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφίμων είναι σίγουρα λειτουργική στις περιοχές που την εφαρμόζουν και, το πιο σημαντικό, οι πολίτες είναι χαρούμενοι με αυτήν. Θα θέλαμε να δούμε όλες τις τοπικές αυτοδιοικήσεις να συλλέγουν τα υπολείμματα τροφίμων το συντομότερο δυνατό και το αργότερο μέχρι το 2020».
Το Η.Β. έχει τουλάχιστον 137 δήμους που παρέχουν υπηρεσίες συλλογής υπολειμμάτων τροφίμων στους δημότες τους.
«Δεν προσπαθούμε να κάνουμε τη ζωή των δημοτών δυσκολότερη με περισσότερο διαχωρισμό των απορριμμάτων τους και θα χρησιμοποιήσουμε τις αποδείξεις αυτής της έρευνας, μαζί με την εμπειρία από περιοχές που το ξεκίνησαν ή το επεκτείνουν με τη χρηματοδότηση του WRAP, για να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις στα επόμενα βήματά μας», δήλωσε ο κ. Benn.