Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Παντός καιρού τα οικιακά φωτοβολταϊκά

Παρά το ότι χειμωνιάζει, ο ουρανός είναι συχνά συννεφιασμένος και σκοτεινιάζει νωρίς, τα φωτοβολταϊκά συστήματα συνεχίζουν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια!
Η Ελλάδα είναι προικισμένη με ένα από τα υψηλότερα ηλιακά δυναμικά της Ευρώπης. Συγκρίνοντας την ηλιακή ακτινοβολία που δέχεται η χώρα μας με την αντίστοιχη ποσότητα σε μια χώρα της Βόρειας Ευρώπης
(π.χ. Ολλανδία), για τον μήνα Οκτώβριο είναι σχεδόν διπλάσια (περίπου 100 kWh/m² είναι η μέση μηνιαία ολική ηλιακή ακτινοβολία στην Ελλάδα, 50 kWh/m² για την Ολλανδία).

Έχοντας ήδη υποστηρίξει στο παρελθόν την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών (φ/β) στις στέγες, ως τρόπο περιορισμού του οικολογικού μας αποτυπώματος και ως την βέλτιστη λύση για την ορθή και γρήγορη ένταξη των ανανεώσιμων πηγών στην καθημερινότητά μας, το WWF Ελλάς παρουσιάζει την κατηγορία «Οικιακών Φωτοβολταϊκών Συστημάτων» στο εργαλείο αναζήτησης περιβαλλοντικά φιλικών προϊόντων Ecotopten.

Στόχος της εφαρμογής αυτής είναι η εξοικείωση με τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία, η παρουσίαση βασικών τεχνικών χαρακτηριστικών των φ/β συστημάτων αλλά και η παροχή χρήσιμων πληροφοριών για τις προσφορές της συγκεκριμένης αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αν και, προς το παρόν, το μερίδιο του λέοντος στην αγορά φ/β στη χώρα μας το κατέχουν τα εγκατεστημένα στο έδαφος φ/β, το μερίδιο των οικιακών συστημάτων παρουσιάζει αυξητική τάση.

To Ecotopten σε καμία περίπτωση δεν φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τις εταιρείες σχεδιασμού και εγκατάστασης φ/β συστημάτων. Αντίθετα, προτρέπει τους πολίτες, πριν λάβουν την τελική τους απόφαση, να απευθύνονται σε έμπειρα τεχνικά γραφεία τα οποία μπορούν να αξιολογήσουν τις ιδιαίτερες συνθήκες για κάθε «υποψήφιο» για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κτίριο.

http://www.4green.gr/data/news/preview_news/87697.asp