Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ιταλός μηχανικός εφευρίσκει τα «επιπλέοντα» panels



Στην μικρή λίμνη της Colignola στην Ιταλία, μηχανικοί έχουν δημιουργήσει ένα αποδοτικό μοντέλο για «επιπλέοντες», περιστρεφόμενους ηλιακούς συλλέκτες.
«Στέκεσται πάνω σε ένα πλωτό φωτοβολταϊκό σύστημα, που παρακολουθεί τον ήλιο. Είναι η πρώτη πλατφόρμα του είδους της στον κόσμο!», είπε ο Marco Rosa-Clot, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, που με υπερηφάνεια παρουσιάζει το νέο έργο του.


O Rosa-Clot και η ομάδα του λένε ότι αποτελεί επανάσταση στην ηλιακή ενέργεια και ότι τα πλωτά πάνελ, σε σχήμα πετάλων λουλουδιού, έχουν ήδη προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από τους διεθνείς αγοραστές.

Οι συμβατικοί ηλιακοί συλλέκτες σε κτίρια ή σε αγροτμάχια, έχουν επικριθεί για κατάληψη πολύτιμης γεωργικής γης, αντιαισθητισμό και απώλεια ενέργειας μέσω της υπερθέρμανσης, θέματα τα οποία οι «επιπλέοντες» εγκαταστάσεις θα επιλύσουν.



Το Floating Tracking Cooling Concentrator (FTCC) σύστημα είναι σχεδιασμένο να εκμεταλλεύεται περιοχές τεχνητών δεξαμενών ή εγκαταλειμμένα ορυχεία. Ενώ το νερό διατηρεί τα πάνελ σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι ανακλαστήρες έχουν τοποθετηθεί με σκοπό τη μεγιστοποίηση ηλιακή απόδοσης σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό από μια παραδοσιακή εγκατάσταση, δηλώνει ο Rosa-Clot.

Ο επικεφαλής της Scintec, μιας μικρής, οικογενειακής επιχείρησης, η οποία παράγει ποικιλία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και βιομηχανικών συσκευών, Rosa-Clot, δήλωσε ότι η πιλοτική μονάδα που έχει εγκατασταθεί για τη λίμνη, κοντά στην Πίζα της Τοσκάνης, αποτελεί πρότυπο αποδοτικότητας. «[Η εγκατάσταση] είναι σχεδιασμού μικρής κλίμακας, 30kW, που αρκεί για περίπου 12 οικογένειες. Το πρότυπο έχει οριστεί σε 3 kW ανά διαμέρισμα», είπε.

Με εκτιμώμενη τιμή γύρω στα €1.600 ανά kW, συμπεριλαμβανομένης και της εγκατάστασης, ένα έργο του μεγέθους της Colignola θα μπορούσε να κοστίσει περίπου €48.000 ($63.000). Η Scintec υποστηρίζει ότι το σύστημα κοστίζει 20% λιγότερο από τις συμβατικές δομές εδάφους.

πηγή